недеља, 9. март 2014.

Portfolio


     Od 3. marta 2014. godine svaki nastavnik je u obavezi da ima svoj lični portfolio.
Portfolio može da se koristi za praćenje ličnog profesionalnog razvoja,  za konkurs za posao, napredovanje u karijeri ili prilikom spoljašnje evaluacije.
Šta je portfolio?
-Organizovana zbirka raznovrsnog materijala koja daje sliku šta nastavnik, stručni saradnik ili vaspitač zna i može da uradi. U njemu se beleže postignuća, profesionalni razvoj, stručno usavršavanje kao i lični stavovi. Može da bude u elektronskom obliku ili papirni.
Šta treba da sadrži portfolio?
1.     Naslovnu stranu
2.     Sadržaj
3.     Radnu biografiju
4.     Stručno usavršavanje
5.     Godišnji plan profesionalnog razvoja
6.     Izveštaj o stručnom usavršavanju
7.     Ličnu profesionalnu orijentaciju
8.     Procenu
9.     Priloge

Naslovna strana sadrži osnovne podatke vlasnika portfolija-ime i prezime, telefon, imejl adresu.
Sadržaj –kratak opis onoga što sadrži portfolio.
Radna biografija –CV, pregled profesionalnog obrazovanja, radnog iskustva, postignuća…
Stručno usavršavanje deo u kojem se pišu seminari koje ste pohadjali tokom karijere, učešće na skupovima, tribinama, učešće u projektima, objavljeni radovi…
Godišnji plan ličnog profesionalnog razvoja  u njemu se pišu kompetencije (znanja i veštine) koje bi želeli da usavršite, plan profesionalnog razvoja za narednu godinu.
Izveštaj o stručnom usavršavanju- seminari koje ste pohadjali-u ustanovi i van ustanove, unapredjena znanja i veštine tokom godine, koji planirani oblici stručnog usavršavanja nisu ostvareni i zašto…
Lična profesionalna orijentacija je osnova na kojoj se temelji portfolio. To je kratak esej u kojem bi trebalo da budu sledeće stavke:
-kako radite
-najčešći oblici rada
-metode i tehnike koje koristite
-kako se rad odražava na učenike
-kratka refleksija na sopstvene kompetencije
Procena se sastoji od samoprocene i spoljašnje procene efekata rada. Samoprocena može da se uradi uz pomoć upitnika za samoprocenu nastavnika i njegovog profesionalnog razvoja koji se nalazi na sajtu http://adf.ly/ebWkB .
Prilozi su dokazi koji dokazuju stvari navedene u portfoliju. To mogu biti pripreme za čas, učenički radovi, primeri dobre prakse, ogledni/ugledni časovi, uspesi učenika na takmičenju, čas vannastavnih aktivnosti…Treba biti pažljiv u biranju priloga-biraju se oni koji najbolje ilustruju i potkrepljuju stvari koje ste naveli u portfoliju.

Нема коментара:

Постави коментар